Ajankohtaista
Ekosysteemissä asiakkaan lisäarvo IoT-järjestelmästä rikastuu
IoT ja teollisen internetin ratkaisut mahdollistavat eri toimialoille uusia palveluja ja uudenlaista liiketoimintaa. IoT-järjestelmät ovat usein kompleksisia – ne yhdistyvät moniin muihin yrityksen järjestelmiin, ja niiden vaikutussuhteet ovat moninaiset. Juuri tämän kompleksisuuden takia myös IoT-järjestelmien arvonmuodostus asiakkaalle voi epäonnistua.
Remionin kumppanuuksista ja markkinoinnista vastaavan Aki Nordlundin mukaan ratkaisujen toteuttaminen eri toimijoiden ekosysteemissä tai kumppanuuksien kautta, auttaa asiakasta sekä asiakkaan asiakkaita saavuttamaan arvoketjun, joka huomioi eri vaikutussuhteiden kompleksisuuden ja tuottaa myös asiakkaalle enemmän lisäarvoa.
– Ekosysteemeissä asiakasarvon tuottamiseen osallistuu useampi taho, joilla on erilaista osaamista. Asiakasarvo rikastuu, kun arvon tuottoon osallistuu monta osapuolta, Nordlund selittää.
Ekosysteemeissä toimiminen lisääntyy
Nordlundin mukaan kumppanuus- ja ekosysteemiajattelu on kasvussa, ja ekosysteemien kehittymiselle on hyvät edellytykset olemassa.
– Yhteistyössä tekeminen vaatii yrityksiltä avoimuutta. Suomi ja Ruotsi ovat molemmat IoT:n kärkimaita, mutta ruotsalaisten asenneilmapiirin ansiosta he ovat valmiimpia toimimaan ekosysteemeissä ja hyödyntämään verkostoja.
– Kilpailun lisääntyminen, kansainvälistyminen ja erikoistuminen lisää keskinäisriippuvaisuuksia ja ekosysteemejä.
Synergiahyötyjä kaikille osapuolille
Kumppanuuksista tai ekosysteemeistä hyötyvät kaikki ekosysteemin osapuolet.
– Yritysten on mahdollista lisätä ja monipuolistaa omaa osaamistaan ekosysteemeissä, ja näin myös lisätä kyvykkyyttään ja uskottavuuttaan IoT-investointipäätöksiä tekevien silmissä. Ekosysteemit toimivat myös talouskasvun moottoreina luomalla uudenlaisia kasvualustoja.
– Käyttäjät eivät ole ekosysteemissä vain tuotteiden ja palveluiden kehittämisen kohteita, vaan toimijoita, jotka tukevat myös tuottajapuolen menestystä.
Ekosysteemit tarjoavat aiempaa paremmin uusia tilaisuuksia ja näkyvyyttä alalle tuleville start-upeille. Ne ovat myös mahdollisuus lisätä alan tutkijoiden ja yritysten yhteistyötä, mikä voi johtaa aivan uudenlaisia IoT-ratkaisujen kehittämiseen. Tästä oiva esimerkki on Aalto-yliopiston johtama DigiTwin-hanke, jonka kumppaniyritys Remionkin on.
Huipputapahtuma Tampereella – ekosysteemit valmistavassa teollisuudessa
Remion on mukana Tampereen Tähtiareenalla 4.–6.6.2019 järjestettävässä MPD Manufacturing Performance Days 2019 -tapahtumassa.
Tapahtuma kerää asiantuntijoita ja tutkijoita ympäri maailman tarjoamaan näkökulmia valmistavan teollisuuden ajankohtaisiin kysymyksiin niin teknologian kuin bisneksen saralta – teollisuuden digitalisaatiosta johtajuuteen ja tulevaisuuden uudenlaiseen työskentelyyn ekosysteemien aikakaudella.
Ekosysteemeissä osapuolet hyötyvät eri yhteistyökumppanien ja toimintaympäristön tarjoamista kilpailueduista ja synergioista. Asiakasarvo rikastuu, kun arvon tuottoon osallistuu monta osapuolta.
Aki Nordlund
Remion, kumppanuudet ja markkinointi