Ajankohtaista
Minkälaista hyötyä digitaalisista kaksosista voi saada teollisuuden digimurrokseen?
Teollinen internet, eli koneiden ja älykkään datan yhdistelmä, muuttaa teollisuutta älykkäiden, toisiinsa yhdistettyjen laitteiden avulla. Nämä laitteet tuovat huomattavia parannuksia suorituskykyyn ja luotettavuuteen sekä madaltavat käyttökustannuksia selvästi.
Aalto-yliopiston teollisen internetin kampus tutkii digimurroksen teollisuudelle tarjoamia mahdollisuuksia. DigiTwin on Aalto-yliopiston ja yritysten meneillään oleva yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on rakentaa teollisen internetin puuttuvat palanen – digitaalinen kaksonen. Digitaalisen kaksosen mahdollistama datan yhteiskäyttö luo uutta liiketoimintaa mukana oleville yrityksille.
Teollisen internetin datan saatavuus laajentaa digitaalisten kaksosten mahdollisuuksia
Digitaalisella kaksosella (digitwin) tarkoitetaan fyysisen laitteen, prosessin tai järjestelmän reaaliaikaista digitaalista jäljennöstä, jota voidaan käyttää elinkaaren hallintaan esimerkiksi tuotekehittelyn ja ennakoivan huollon välityksellä. Tällä hetkellä teollisen internetin datan saatavuus laajentaa digitaalisten kaksosten mahdollisuuksia valtavasti.
– DigiTwinin keskeisenä kumppanina ja osana ekosysteemiä Remion mahdollistaa, että yritykset ja organisaatiot voivat hyötyä tehtävästä tutkimuksesta. Digitaalisia kaksosia voidaan hyödyntää kaikenlaisten teollisuuden tuotteiden kanssa. Tutkimusprojektin tarkoituksena on kehittää menetelmiä ja ratkaisuja, jotka hyödyttävät koko suomalaista teollisuutta digimurroksessa, kertoo Remionin kumppanuuksista ja markkinoinnista vastaava Aki Nordlund.
Remionin lisäksi projektin kumppaniyrityksinä tällä hetkellä ovat Konecranes, Siemens Osakeyhtiö, Ideal PLM ja RD Velho. Projektin rahoittaa Business Finland.
PK-yritysten haasteet kiihdyttämön ratkaistaviksi
Tutkimusprojektissa teollisen internetin kiihdyttämöön tuodaan ratkottavaksi eri yritysten tunnistettavia haasteita. Toimintaa koordinoi Aalto-yliopisto, ja sen kautta projektin ulkopuolisille pienille ja keskisuurille yrityksille sekä start-upeille tarjotaan mahdollisuus esitellä tarjontaansa ja kehittää asiakkaan/verkoston liiketoiminnan ymmärtämistä.
Tekemisen ja keskustelujen pohjalta syntyneen luottamuksen kautta pk-yrityksille tarjoutuu reitti tiiviimpään yhteistyöhön ja projektiklusteriin. Näin yritykset pääsevät tekemään teollisen internetin tulevaisuutta alan johtavien yritysten kanssa.
Digitaalisia kaksosia voidaan hyödyntää kaikenlaisten teollisuuden tuotteiden kanssa. DigiTwin-tutkimusprojektin tarkoituksena on kehittää ratkaisuja, jotka hyödyttävät suomalaista teollisuutta digimurroksessa.
Aki Nordlund
Remion, markkinointi ja kumppanuudet