Ajankohtaista
Remion esitteli etävalvonnan palveluaan Future Mobile Work Machine -tapahtumassa
Remion osallistui Future Mobile Work Machine -tapahtumaan Tampere-talossa 28.–29.5.2024. FMWM kokosi liikkuvien työkoneiden valmistajat, teknologiayritykset ja alan tutkijat esittelemään demojaan ja palveluitaan, verkostoitumaan sekä kuuntelemaan puheenvuoroja alan tulevaisuudesta.
Remion esitteli Remote Monitoring -palveluaan tapahtumassa yhdessä kaivostoiminta- ja tunnelirakentamisen teknologiayritys Normetin kanssa.
– Normet on ottanut etämonitoroinnin käyttöönsä Intian valvontakeskuksessa. Yritys valvoo Intiasta käsin asiakkaidensa laitteita maailmanlaajuisesti, Remionin toimitusjohtaja Jukka Kivimäki kertoo.
Reaaliaikaista valvontaa, käyttöraportteja ja laitedataan perustuvia suosituksia tarjoava etävalvontapalvelu auttaa maksimoimaan laitteiden käytettävyyttä ja tehostamaan niiden toimintaa.
Normetin omat asiantuntijat valvovat ja ohjaavat paikallisten huoltojen toteuttamista etänä ajantasaisten laitteiden käyttö- ja vikatietojen avulla.
Kehitystä kohti autonomisia liikkuvia työkoneita
Future Mobile Work Machine-tapahtuman puheenvuoroissa tuli esiin kiinnostavaa tietoa ja näkemyksiä, mihin suuntaan liikkuvien työkoneiden teknologia kehittyy ja miten digitalisaatio, laitteiden sähköistyminen, tekoäly, lisätty todellisuus ja kestävän kehityksen vaatimukset muuttavat liiketoimintaa sekä tuotanto- ja työympäristöä tulevien vuosien aikana.
Tapahtuman puheenvuorojen keskeinen teema oli koneiden autonomia. Remionin teknologiajohtaja Miika Okko nosti esiin Agcon puheenvuoron, joka tiivisti muidenkin eri laitevalmistajia edustavien puhujien aiheita.
– Pekka Ingalsuo Agcolta esitti kuusi osa-aluetta, jotka vaaditaan koneiden automaatioon: reittisuunnittelu, ajoneuvon ohjaus, esteiden väistö, paikallisnavigointi, prosessien automatisointi ja ajoneuvon kunnon monitorointi.
Tapahtumassa oli paikalla myös koneenohjausjärjestelmiä tekeviä yrityksiä, jotka kehittävät esimerkiksi avustavia järjestelmiä kuljettajille.
– Liikkuvat työkoneet siirtyvät avustavien toimintojen kautta osittain kohti autonomiaa, Kivimäki toteaa.
Visio autonomisesta tuotantoympäristöstä
Konecranesin teknologiajohtaja Franz Schulten puheenvuorossaan esittelemä visio ihmisten ja koneiden dynaamisen yhteistyön mahdollistavasta, tulevaisuuden tuotantoympäristöä kuvaavasta Industrial metaversestä herätti kiinnostusta remionilaisissa.
Industrial metaversessä autonomisten laitteiden lisäksi myös itse tuotantolaitos on autonominen monia teknologisia kuten äly- ja AR-ratkaisuja hyödyntäen.
– Tapahtumassa esittelemämme remote monitoring -palvelu voisi olla yksi industrial metaversen työkalu, joka kertoo mikä laitteen kunto on ja auttaa huoltohenkilökuntaa ja operaattoria pitämään laitteen tehokkaassa käytössä, Kivimäki sanoo.
– Remionilla on mielenkiintoa ja myös kyvykkyyttä ja kokonaisymmärrystä olla rakentamassa työkaluja tulevaisuuden tuotantoympäristöihin asiakkaiden toimintoja helpottamaan ja tehostamaan heidän prosessejaan, Kivimäki jatkaa.
– Tulevaisuuden autonomisen tuotantotilan kehittämiseen meiltä löytyy analytiikka- ja datamallinnusosaamista, jota voi hyödyntää esimerkiksi ympäristön mallintamisessa, Okko tarkentaa.
Sähköistymisen ja tekoälyn alkuhuuma ohi, turvallisuus ja kestävä kehitys vahvemmin esillä
Remionilaisten mukaan Future Mobile Work Machine -tapahtumassa puhuttiin vielä viime vuonna enemmän koneiden sähköistymisestä.
– Nyt pinnalla olivat turvallisuus ja kestävä kehitys. Sähköistyminen ei ole enää uusi asia, vaan se on jo käynnissä. Tuntuu, että yritysten ajatukset ovat kääntymässä laitteiden turvallisuuteen ja kestävään, vastuulliseen toimintaan, Kivimäki pohtii.
Volvon varatoimitusjohtaja Carolina Diez Ferrer sanoi puheenvuorossaan Volvon tavoittelevan hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.
– Volvo pyrkii saamaan hiilineutraaliuden mahdollistavat laitteet myyntiin jo vuoteen 2040 mennessä, jotta ne olisivat kentällä jo 10 vuotta hiilineutraaliustavoitetta aikaisemmin, Remionin teknologiajohtaja Okko kertoo.
– Muissa puheenvuoroissa oli yhä hybridiratkaisutkin esillä. Agcon Pekka Ingalsuo totesi, ettei polttoainemoottoria ole mahdollista syrjäyttää vielä tässä vaiheessa, Okko jatkaa.
Okon mukaan tapahtumassa oli aistittavissa myös tekoälyn alkuhuuman pysähtyminen.
– Tekoälyn osalta ollaan palattu realismiin: tekoäly on osa tulevaisuuden ratkaisuja, mutta se ei itsessään ratkaise kaikkea, Okko sanoo.
Normet on ottanut etämonitoroinnin käyttöönsä Intian valvontakeskuksessa. Yritys valvoo Intiasta käsin asiakkaidensa laitteita maailmanlaajuisesti.
Jukka Kivimäki
Remion, toimitusjohtaja