Ajankohtaista
Palvelumuotoilu auttaa yritystä saamaan IoT:sta liiketoimintaa lisäävän ratkaisun
Valmistavan teollisuuden yritykset työllistävät Suomessa suoraan 300 000 henkeä ja vastaavat 51 prosenttia Suomen viennistä. Business Finland on käynnistänyt Sampo-kampanjan, jonka tarkoituksena on parantaa suomalaisen valmistavan teollisuuden yritysten kilpailukykyä.
Sampo-kampanja kiertää 21 kaupungissa keräten alan yritysten onnistumistarinoita sekä kooten asiantuntijoita keskustelemaan keinoista kilpailukyvyn parantamiseen. Remion osallistui kampanjan Tampereen Sampo-pajaan 13.2.2019.
Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto yhä haastavaa valmistavan teollisuuden yrityksille
Business Finland selvitti keväällä 2018, mitkä asiat vaikuttavat valmistavan teollisuuden yritysten kilpailukykyyn tällä hetkellä. Esille nousivat toimitusvarmuus, toimitusaika, laatu, toiminnan jatkuva kehittäminen ja pula osaavasta työvoimasta.
Toimialan keskeisiä muutosvoimia puolestaan ovat digitalisaation aiheuttama liiketoiminnan ja työn murros, älykkäät koneet, laitteiden ja järjestelmien virtuaaliset kaksoset (digital twins) sekä ihminen-kone järjestelmät. Pk-yritysten selvänä haasteena on valmius ottaa käyttöön digitaalisia ratkaisuja, ja niihin perustuvia liiketoimintamalleja.
Liiketoiminnan arvon määrittäminen on tärkeä osa asiakkaan IoT-ratkaisun suunnittelua
Remionin toimitusjohtaja Jukka Kivimäki kertoi Tampereen Sampo-pajassa, minkälaisia hyötyjä Remion on auttanut asiakasyrityksiään digitaalisillla ratkaisuilla saavuttamaan.
Paikalla ollutta yleisöä kiinnosti myös se, miten ja kuinka paljon Remion auttaa asiakkaitaan kehittämään toimittamaansa IoT-ratkaisuun liittyvää ansaintalogiikkaa.
– Mietimme digitaalisia palveluita siitä näkökulmasta, miten datasta saadaan liiketoimintaa, ja miten arvoketjut muodostuvat. Yleisemminkin näkisin, että viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut positiivinen muutos: ei mietitä asiakkaalle ratkaisua tekniikka, vaan liiketoiminta edellä. Kun ensin tiedämme, miten liiketoiminta rakentuu, voimme sen jälkeen palvelumuotoilun avulla rakentaa asiakkaalle liiketoimintaa tukevan IoT-ratkaisun, Kivimäki sanoo.
Remionilla seurataan jatkuvasti IoT-alan yleistä kehittymistä sekä mukana olo erilaisissa tutkimushankkeissa lisää osaltaan yrityksen asiantuntemusta ja auttaa kehittämään tuotteita ja palveluita.
Mietimme digitaalisia palveluita siitä näkökulmasta, miten datasta saadaan liiketoimintaa, ja miten arvoketjut muodostuvat.
Kun ensin tiedämme, miten liiketoiminta rakentuu, voimme sen jälkeen palvelumuotoilun avulla rakentaa asiakkaalle liiketoimintaa tukevan IoT-ratkaisun.
Jukka Kivimäki
Remion, toimitusjohtaja